Jagody, czyli idealny owoc do ciasta

Jagody, czyli idealny owoc do ciasta

Każdy z nas lubi jagody. Warto zrobić, zatem ciasta z jagodami, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę. Propozycje takich wypieków znajdziesz poniżej.

Serowe ciasto z jagodami

Składniki na ciasto: 20 dag chudego twarogu, 75 ml mleka, 30 dag mąki, 5 dag cukru, 1 jajko, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżeczki startej skórki cytryny, 6 łyżek oleju słonecznikowego.

Składniki potrzebne do zrobienia masy: 50 dag jagód, 3 jaja, 50 dag sera waniliowego, 25 dag twarogu, 4 dag maki ziemniaczanej, 20 dag cukru, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny oraz tłuszcz i bułka tarta do formy.

Twaróg wymieszaj z olejem, cukrem, skórką cytrynową, jakiem i mlekiem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zagnieć ciasto. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Ser waniliowy wymieszaj z twarożkiem, cukrem, żółtkami, sokiem, skórką cytrynową i mąką ziemniaczaną. Dodaj pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Ciasto rozwałkuj, przełóż na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Wyłóż masę serową i jagody. Piec 50 minuty.

Placek serowo-jagodowy

Składniki na ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, 40 dag tłustego twarogu, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany kremówki, 5 łyżek żelatyny, 1 torebka cukru waniliowego.

Dodatkowo musi mieć: 40 dag jagód, 15 dag cukru, 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.

Mąkę posiekaj z margaryną na stolnicy, dodaj pozostałe składniki i szczyptę soli. Sprawnie zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na dwie części, uformować placki grubości 2 cm i piec na blasze około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Opłukane jagody podduś z cukrem przez około 5 minut. Przygotuj teraz masę serową: zmiel twaróg i zmiksuj go z żółtkami, cukrem pudrem cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, a gdy stężeje, podgrzać stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubij i delikatnie wymieszaj z serem i przestudzoną żelatyną. Na kruchy spód nałóż masę serową, a na nią jagody. Przykryj tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto podaj z cukrem pudrem lub polukruj, przybierz jagodami i wstaw do lodówki na godzinę.

Takie jagodowe smakołyki podbiją serce każdego łakomczucha.

Dodaj komentarz